Etiketter

fredag 9 november 2012

Piroger med köttfärsfyllning

Receptet hittade jag i Hkk-boken på S.235

1,44 kr = 3 msk matfett
0,80kr = 3/4 dl mjölk
1,50kr = jäst kron
0,04kr =1 krm salt
1,00 kr = 1 ägg
1,14 kr = 2 1/2 dl mjöl

1/2 gul lök = 0,65kr
1 msk matfett= 0,48 kr
150 g köttfärs= 7,35 kr
2 krm salt = 0,08 kr

Om man skulle räkna ut hur mycket maten kostade såhär så skulle den ungefär kosta 14.46kr.
Eftersom att receptet är för 2 personer så blev det 14.46kr , men om man ska göra till sig själv bara så blir det ju hälften alltså 7.23kr.
Det är billigare än dom färdiga som man köper i affären, och nyttigare.




Pirogdeg:
3 msk matfett
3/4 dl mjölk
1/4 pkt jäst
1 krm salt
1 äggvita
2 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
1/2 gul lök
1 msk matfett
150g köttfärs
2 krm salt
2 krm peppar
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta

Pensling:
1 äggula
1/2 msk mjölk


1. Värm matfettet i en kastrull
2. Tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm.
3. Smula ner jästen i en skål. Häll degspadet och rör om.
4. Tillsätt salt, äggvita och mjöl. Spara äggulan till penslingen. Arbeta till en smidig deg.
5.Låt degen jäsa medan du gör fyllningen
6.Sätt ungen på 225 °
7. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i matfettet i en stekpann.
8. Tillsätt köttfärsen och finfördela tills den blir grynig.
9. Tillsätt salt, Peppar, tomatpuré och pressad vitlök.
10.Smörj en plåt eller lägg på ett bakplåtspapper. Arbeta degen smidig på bänken. Dela degen i 4 delar.
11. Kavla ut varje del till en rund platta, ca 15 cm i diameter
12. Fördela fyllningen på plattorna. Vik ihop och tryck ihop kanterna med en gaffel.
13. Låt pirogerna jäsa på plåten ca 15 minuter.
14. Pensla med äggulan utrörd med lite mjölk.
15. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.




Jag valde piroger för att jag tycker det är gott och krispigt med brödet som är runtom.
Det gick bra att göra min måltid för jag hade provat att laga den en gång hemma innan jag lagade den i skolan.
Dom såg fina ut men var kanske lite torra.  Det kanske skulle hjälpa om jag hade någon tjock sås till dem.
Till nästa gång ska jag tänka på att ha lite sås och kanske lite grönsaker.
Jag hade med 5 delar i matcirkeln , jag hade inte delarna frukt och bär , potatis och rotfrukter.


Till nästa gång kan jag också ha grönsaker, men eftersom att hela måltiden tog ganska lång tid så hann jag helt enkelt inte att göra en sallad.
Jag använde mig av blandfärs alltså både från ko:n och grisen , till nästa gång kan man använda bara griskött eller kyckling eftersom att korna släpper ut mycket metangas och förstör ozonlagret som då också gör att vi får det varmare.
Kött är bra för att det finns många bra näringsämnen som tillexempel protein, järn , zink , selen , b-vitaminer. Proteiner behövs för att kroppen ska kunna bygga upp och ersätta slitna celler.  Protein finns det mycket  i  livsmedel som kött, fisk, ägg och mjölk. Protein från kött gör så att du håller dig mätt längre.
Jag hann att skära grönsaker hemma men då hade jag också mer tid till det. 
Jag kunde ha använt paprika eftersom att det innehåller c-vitamin , c-vitamin är bra för immunförsvaret och hjälper mot förkylningar. 
Tomat är både gott och även bra för att skydda mot cancer. 

Istället för vanligt vetemjöl kunde jag ha tagit grahamsmjöl , det är likadant som vetemjöl bara det att hela vetekärnan är med. Men det gör så att vi får tugga lite mer och kanske också mättar mer.
Själva brödet runt köttet blev väldigt fint , Den fick en riktigt fin yta!
Pirogerna var inte så svåra att göra , det var nog mer att det tog tid så man ska inte laga maten om man vill ha något "snabbt" men om man vill ha något smarrigt så ska man laga det.
Jag är helt säker på att pirogerna skulle vara goda med vilken fyllning som helst så nästa gång testar jag på det.

Ett tips är att man kan göra pirogerna och frysa in så att man kan ta en i taget tillexempel när man kommer hem från skolan som ett mellanmål. 
Jag tror det är nyttigare än Gorby´s piroger som man kan köpa i affärerna , iallafall finns det inte  några konserveringsmedel eller glutamat. 
Ofta är färdigmat väldigt salt och man ska inte ha så mycket salt per dag. Så om du gör dina egna piroger så kan du själv bestämma vad som ska vara inuti och hur nyttig du ska vara.
Och sen blir det väl också roligare att bjuda på om du har lagat dom själv.

















2 kommentarer:

  1. Jag tycker det var bra att du har skrivit vad du skulle förbättrat till nästa gång, att du skulle gjort en tjock sås eller en sallad till. Det var även bra tt du skrev hur du tyckte det gick och hur det blev. Men du har ju inte skrivit någonting om miljö,hälsa eller ekonomi?? ...

    SvaraRadera
  2. Dina piroger var jätte goda men lite torra. Man skulle kunna ha lite sås till nästa gång. Det var en bra och utförlig text :).

    SvaraRadera