Etiketter

tisdag 1 april 2014

3 olika Miljömärkningar

Svanen är Nordens officiella miljömärke. Varor som är svanemärkt är dom som är bäst ur miljösynpunkt. Svanen bedömer en produkt från råvaran,hur den tillverkas och används  och hur den hanteras som avfall. Det finns 63 olika produktgrupper,    allt från däck till möbler och restauranger. Målet för svanen är ett hållbart samhälle och deras uppdrag är att bidra till en hållbar konsumtion. Det betyder att man inte försämrar miljön genom en produkts livstid. 

Ecolabel motsvarar svanen i Europa.



Kravmärket är Sveriges mest kända märke för mat. Kravet för att få en matvara kravmärkt är att dom har tagit hänsyn till klimatet,människorna,djuren och naturen. Det ska det vara ekologiskt producerat.  Det betyder att grödorna odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att det är bra miljö för både människorna och djuren. Det finns en EU-eko men den tar inte lika mycket hänsyn till djuren, och inte heller till klimat och sociala hänsyn, som tillexempel arbetsförhållande för människorna. 
Så krav har tuffare regler än EU-eko. 




Fairtrade har som mål att hjälpa till att utveckla fattiga samhällen, med bättre arbets- och levnadsvillkor. 
Det extra som man betalar när man köper en Fairtrade vara går till att dom som jobbar får en bättre lön och bättre arbetsförhållande. Dessutom går pengarna också till att bygga upp skolor,sjukhus och bostäder i lokalsamhället. Odlarna får vara med och bestämma tillsammans vad som ska byggas. Man kan inte få fairtrade märket på en produkt om det har används barnarbete.
 Exempel på Fairtrade produkter är Kaffe,Te,Kakao,chokladkakor,bananer,ris,glass,socker, godis, honung. 



Orgisationen i sverige har skrivit denna webbsida.
Det framgår inte exakt men det finns delar som är skrivna 2014.
Jag tycker att texten är en fakta, men denna organisationen vill att vi ska köpa svanemärkt. Så den är lite subjektvtskriven. Syftet med texten är både att informera oss och påverka oss.  Fördelen med källan att det är mycket bra information.  Nackdelen med texten är att det står bara positiva saker om svanemärkt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar